De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un begint hem te knijpen in aanloop naar zijn ontmoeting met Donald Trump, schrijft The Washington Post dinsdag op basis van goed ingevoerde bronnen.
De top tussen Kim en de president van de Verenigde Staten staat officieel gepland voor 12 juni in Singapore.
Volgens The Washington Post is het niet zozeer de ontmoeting met Trump waar Kim onzeker over is, maar meer over wat er in zijn afwezigheid allemaal kan gebeuren in zijn thuisland.
Kim is naar verluidt bang dat zijn trip naar Singapore zijn regime kwetsbaar maakt voor een militaire coup of aanvallen van andere kwaadwillenden die van hem af willen, vertellen bronnen aan The Post. De Kim-dynastie heerst sinds het einde van de Korea Oorlog in 1953 over Noord-Korea.
Geruchten over een smeulende militaire opstand in Noord-Korea zijn dé reden dat Kim al jaren zijn land in een ijzeren houdgreep heeft, zeggen experts.
"Het idee dat Kim zich onbedreigd waant is een groot misverstand", schreef Victor Cha, de voormalige Azië-specialist van de Amerikaanse Veiligheidsraad in 2014.
"Dictators heersen vaak met extreme en draconische wetgeving, zoals Kim, maar ze zijn ook bang om hun macht te verliezen, op het pathologische af", aldus Cha. "Elk gerucht over een coup of een nieuwe leider voedt de paranoïde trekjes van een dictator, waardoor hij het gerucht zo snel mogelijk de kop in zal drukken, ook al is er niks van waar."
Trump is ook niet zeker van zijn zaak
Ook de Amerikaanse president Trump heeft inmiddels zijn twijfels over het slagen van de ontmoeting met Kim, nadat de toon van Noord-Korea de voorbije dagen minder vriendelijk werd.
Noord-Korea hief het vingertje richting de VS en Zuid-Korea, nadat beide landen samen een militaire oefening hielden. Een opmerking van John Bolton, de belangrijkste veiligheidsadviseur van Trump, schoot bij Noord-Korea ook in het verkeerde keelgat.
Trump zei dinsdag over de ontmoeting met Kim: "Er is een redelijke kans dat er niks uitkomt."
"Dat betekent niet dat er niets goeds kan ontstaan door de top in de loop van de tijd, maar de kans is aanwezig dat we op 12 juni nog geen resultaat kunnen tonen", aldus Trump.
Ondanks de twijfel bij zowel Noord-Korea als de VS, is de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nog altijd optimistisch over de bijeenkomt in Singapore, zo liet hij blijken tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
"Dankzij uw visie en wil om vrede te bereiken, en dankzij uw leiderschap, zien we de eerste top tussen Noord-Korea en de VS met een goed gevoel tegemoet", zei hij in zijn speech tegen Donald Trump.
"We zijn weer een stap dichterbij het bereiken van onze droom: wereldvrede en een complete denuclearisering van het Koreaanse schiereiland."